zaterdag 28 januari 2012

Turkse tosti

Toen wij begin jaren tachtig voor het eerst kennis maakten met de turkse keuken ging er een wereld voor ons open. Met wij bedoel ik dan de vriendenclub die, niet gehinderd door mobiele telefoons, computers etc. in ieder geval elk elk weekend, bij elkaar kwamen in het legendarische Maassluise jongerencentrum Ozobleu. Naast de vele concerten van onder andere Herman Brood, the Nits, Gruppo Sportivo, Vitesse en nog veel meer werd er voornamelijk onder het genot van wat rookwaar gechilled.

Ja en dan kwam rond een uur of één natuurlijk de vreetkick (soort hongerklop) meestal onderdrukt daar Caddy's, Treets en voorverpakte nederlandse ham-kaastosti's met laf casinobrood.

Er liep daar een buurjongen, die eigenlijk te jong was voor het centrum, maar erg nieuwschierig en hondsbrutaal, laten we hem Robert noemen, en die kwam op een gegeven moment met een stuk brood met worst ertussen. Hadden wij nog nooit gezien natuurlijk. Bleek dat hij het had gekocht bij het turkse koffiehuis op de industrieweg. (later jammerlijk afgebrand!)

Dat werd dus direct een bestelling voor een aantal durfals onder ons en toen we er eenmaal van geproefd hadden en merkten hoe lekker het was volgde al snel de rest. De uitbater van het koffiehuis had er op een gegeven moment zo de tyfus over in dat hij steeds tien of meer tosti's moest maken dat hij al sjacherijig begon te kijken als Robert er aan kwam.

Erg lekker dus! Het originele recept is gewoon een paar plakjes "Yonca" worst grillen op een tosti-ijzer, tussen een stuk brood doen en verpakken in een servetje, hmmmm die geur vergeet ik nooit meer.
Als je nog op de versiertoer gaat zou ik het niet eten, anders gegarandeerd geen sex, tenzij je tegen een mediteraan type aanloopt natuurlijk ;-)

Hieronder mijn versie:

Bak in een droge pak drie in de lengte in vieren gesneden worstjes op een heel laag vuur om en om bruin. Snij ondertussen een kleine ronde pide (rond turks brood) doormidden en verkruimel op een zijde wat feta erop.
Snij een puntpaprika in dunne reepjes en leg het op de feta. Lekker erbij is ook wat gebakken bosui of voor de mensen met een sterke maag rauw. Vervolgens de worst erop, dichtklappen en terug in de pan waarin de worst is gebakken. Leg er een andere pan o.i.d. op en iets zwaars en bak de tosti aan twee kanten bruin. Lekker met een salade!

Afiyet olsun!

2 opmerkingen: