vrijdag 8 februari 2013

Perentaart (experiment)

Als je nooit wat probeert weet je ook niet of het lekker is...
 


Mijn kaasboer in het pittoreske Schipluiden heeft ook nog steeds van die fantastische grote peren.
De kaas is er trouwens ook geweldig (en een stuk goedkoper dan bij Albert)
Deze peren waren nog net niet rijp, dus perfect om te experimenteren in een taart.

Pas het recept een beetje aan voor één taart, Ik heb hiervan de taarten gemaakt zoals op de foto.

Beslag:
250 gram roomboter (van dezelfde kaasboer)
250 gram basterd suiker
500 gram zelfrijzend bakmeel
rasp van de schil van 1 citroen
mespunt zout
eetlepel water

Vulling:
4 flinke peren
75 gram amandelen
100 gram pure chocolade
flinke eetlepel kardemonpeulen
75 gram basterdsuiker
citroensap
1 ei
500 ml custard (halve liter melk, 35 gram custard, 35 gram (deels) vanille suiker
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boter zachtroeren met de suiker citroenrasp en het zout, zodra het zacht is een lepel water erdoor mengen. Zelfrijzend bakmeel erdoor en een bal ervan kneden. Het deeg minimaal drie uur in de koelkast laten rusten, beter is nog een hele dag.

Peren schillen, in vieren snijden en in dunne plakken. In een vijzel de inhoud van de kardemonpeulen fijn maken en vermengen met de suiker. Dit door de peren mengen met twee eetlepels citroensap.

Kook de custard en laat afkoelen (zie recept op het pak ;-))

Verwarm de oven voor op 190 graden

Deeg uitrollen, ongeveer 1/5 apart houden voor bovenop. In een ingevette springvorm doen, een rand maken van ongeveer 4cm. Doe nu de custard op de deegbodem en daarop iets meer dan de helft van de peren. Verdeel de fijngehakte noten en chocolade over de peren en eindig met nog een laagje plat neergelegde peren. Maak van het restje deeg stroken en leg die bovenop de peren. Bestrijk met losgeklopt ei.

Bak 50 minuten op 190 graden en daarna nog 10 minuten op 200 graden.

Als de taart klaar is kun je 'm bestrijken met wat abrikozenjam, maar dat had ik niet, dus ik heb er een mengsel van twee eetlepels appelstroop en wat Glenfiddich whiskey op gesmeerd.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten