zondag 19 februari 2012

Rode linzensoep (lepel rechtop in de pan)


Op veler verzoek hierbij mijn recept voor dit stevig soepje. Dit recept is voor acht flinke eters, dus eventueel alles halveren. Ik maak dit in een 12 liter pan.

Nodig:
1 kg rode linzen
3 rode paprika's (grillen)
paar wortelen
4 uien
3 tuinkruiden bouillonblokjes
8 kleine maggi bouillonblokjes
4 verse braadworsten zonder vel
1 chorizo of fuet of andere droge worst
eetlepel komijnzaad
2 laurierblaadjes
scheutje balsamico
3 blikken tomaten (1 1/2 kilo verse) gepureerd met de rauwe knoflook
1 bol knoflook
1 courgette
2 theelepels hete paprikapoeder
peper en zout
zure room
(voor de liefhebbers verse koriander)
4 liter water
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O.k. paprika's grillen (30 tot 40 minuten) en het vel en zaadlijsten verwijderen, in grote stukken snijden.
Ondertussen zachtjes de braadworsten bruin en gaar bakken, de droge worst uitbakken.

De ui grof hakken en lekker bruin bakken, de wortel in grove plakken, en het komijnzaad ook even meebakken. Afblussen met de gezeefde tomaten. De laurier erbij, de bouillonblokjes, de linzen en ongeveer 4 liter kokend water. Ongeveer 30 tot 40 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
Als de linzen bijna gaar zijn de in kleine blokjes fijngesneden (zonder zaadlijst) courgette erbij doen.
Op het laatst de paprika, de braadworst (in dikke plakken snijden) en de droge worst (fijn snijden) erbij doen.
Scheutje balsamico en op smaak maken met peper en zout.

Het lekkerste is de volgende dag deze soep eten, anders een kwartiertje laten staan.
Opdienen met grof boerenbrood, een klodder zure room en eventueel wat fijngehakte koriander.

Eerst 50 kilometer schaatsen of zo is handig voordat je deze soep eet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten